תוכנית "סל-גל" היא תוכנית חדשנית שמטרתה לפתח קשרי חברות, כישורי חיים ומיומנויות חברתיות בבני נוער ובוגרים צעירים עם נכויות גופניות, באמצעות השתתפות במשחק ספורט משולב עם ילדים ללא נכות. המשחק המכונה "סל-גל" הוא כדורסל בכיסאות גלגלים.
הילדים ללא הנכות מגויסים בעקבות הדגמות המשחק בבתי ספר שונים על ידי קבוצת בני נוער ובוגרים המשחקים בליגה. השחקנים עם הנכות מאותרים דרך גורמי הרווחה, הבריאות והקהילה.
התוכנית מבוססת על גישת השילוב במהופך. לפי גישה זו, משלבים בין אנשים נורמטיביים בתוך מסגרת תפקודית של אנשים שיש כלפיהם עמדות סטריאוטיפיות שליליות. משנת 1999 סייעה הקרן למפעלים מיוחדים בפיתוח מספר תוכניות ברוח גישה זו בשיתוף עם עמותת אילן: בתחילה היתה תוכנית "פעילות גופנית משלבת", שעסקה בשילוב תלמידים מבתי ספר ומתנועות נוער בפעילות חברתית וגופנית משותפת, ובהמשך פותח מודל של "מרכז למידה פעילה" – מרכז מידע, ייעוץ, השתלמויות והנחיה לאנשי מקצוע ולהורים ואנשים עם מוגבלויות בנושא הפעילות הגופנית.
תוכנית סל-גל היא תוכנית נוספת שבפיתוחה מעורב המוסד באמצעות הקרן למפעלים מיוחדים, והיא פעלה בין השנים 2008-2007. בהפעלתה היו שותפים גם התאחדות הספורט לנכים, עמותות מקומיות כגון מתנסים, עמותת חוסן בבאר שבע, עמותה של נכי השפלה בראשון לציון, עמותת אילן בירושלים וכן התיכון למדעים ואמנויות בירושלים.
עד כה הוקמו והופעלו במסגרת התוכנית חמש קבוצות ופותחה ליגה תחרותית הפועלת בחסות ההתאחדות לספורט נכים. הקבוצות פועלות ברמת גן, חדרה, ראשון לציון, באר שבע וכפר מנדא, וכ-40 נכים ממשתתפי הקבוצות מהווים תשתית להמשך פעילות ענף ספורט הסל-גל בארץ.
הקבוצות מתאמנות פעם עד פעמיים בשבוע בראשות רכזים ומאמנים מקצועיים. במהלך הפעילות מתקיימים משחקי ליגה וגובש תקנון מותאם שכלל שימוש בסלי קט-סל ובסלים נמוכים מאוד (1.20 מטר). בהרכבת הקבוצה השחקנים חולקו לפי דרגות תפקוד, כדי לאפשר גם לבעלי המוגבלויות הקשות ביותר, שהם בדרגת תפקוד נמוכה, להשתתף במשחק. ההתאחדות לספורט נכים נתנה חסות על הליגה והוקצה מימון לשופטים. כל פעילות הליגה מתועדת באתר האינטרנט של סל-גל.
ממצאי ההערכה העיקריים מלמדים כי תוכנית סל-גל היא תוכנית ייחודית שהישגיה מבטאים נכונה את הביטוי "ניצחון הרוח". שביעות הרצון של המשתתפים בתוכנית גבוהה והיא תרמה לשיפור תחושת הביטחון העצמי והבגרות שלהם, לשיפור הקבלה העצמית ולהחדרה של עניין בחיים. ברמה הארגונית הצליחה התוכנית להביא להקמת ליגה שפעלה על פי חוקים וכללים ייחודיים ולהתחיל במיסודה באמצעות החסות והסיוע של התאחדות הספורט לנכים. בנוסף, הפעילות הובילה לחשיפת ענף הספורט בפני ילדים ובני נוער עם וללא מוגבלויות, שלא היו מכירים אותו בלעדיה ולא היו נחשפים לפעילות החברתית החשובה הנכללת במסגרתה. מחנות אימונים שנכללו בתוכנית אפשרו למשתתפים חוויות חברתיות משמעותיות מחוץ לביתם, לרבים מהם בפעם הראשונה.
בשנת 2010 מסייעת הקרן למפעלים מיוחדים להמשך הטמעת התוכנית, הרחבתה וביסוסה גם ביישובים אחרים, למשל בחיפה. בשנה זו בכוונת הקרן להשלים את המעבר של התוכנית לפעילות סדירה באמצעות מינהל הספורט, לרכוש כיסאות גלגלים חדשים לשחקנים, להכשיר הכשרה מסודרת את המאמנים והמדריכים ולשפר את הרמה המקצועית של השחקנים.